Vysoký tlak, čiže hypertenzia, sa niekedy tiež označuje ako "tichý zabijak", pretože sa neprejavuje žiadnymi príznakmi, ale zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb.
Výskum financovaný Strategickou výskumnou iniciatívou Lekárskej fakulty univerzity v Indiane poukazuje na spojitosť medzi denným prísunom horčíka a znižovaním krvného tlaku.
Horčík je podľa doterajších zistení zásadný pre viac ako 300 biochemických reakcií prebiehajúcich v ľudskom tele.
Hoci jeho vplyv na znižovanie vysokého tlaku sa ešte stále skúma, je už zdokumentovaný vplyv horčíka na udržiavanie normálnych funkcií nervov a svalov, udržanie pravidelného tlkotu srdca, podpory zdravého imunitného systému a silných kostí.
Nový výskum zahŕňa údaje zo 34 klinických výskumov, ktorých sa dohromady zúčastnilo 2028 osôb.
Čo vedci zistili?
Vedci zistili, že účastníci s priemerným denným príjmom horčíka vo výške 368 mg po dobu 3 mesiacov vykazovali zníženie systolického krvného tlaku o 2 mmHg a zníženie diastolického krvného tlaku o 1,78 mmHg.
"Vzhľadom na ich relatívnej bezpečnosti a nízkej cene možno doplnky stravy s obsahom horčíka považovať za jednu z možností znižovaní krvného tlaku u osôb s hypertenziou alebo rizikom jej vzniku,"
uviedol doktor Yiqing Song, Sc.D., autor vedúci výskumu.
Doktor Song spoločne s kolegami tiež zistil, že pacienti, ktorí mali denný príjem horčíka 300 mg vykázali počas jedného mesiaca zvýšenie hladiny horčíka a zníženie krvného tlaku.
Zvýšená hladina horčíka je spájaná so zlepšením prúdením krvi, ktoré sa uvádza ako jeden z faktorov znižujúcich krvný tlak.
Adekvátneho príjmu horčíka možno dosiahnuť správnym stravovaním
Hoci 82% podávaných dávok horčíka bolo vyšších, než je odporúčaný denný príjem u dospelého človeka, horčík ako doplnok stravy nemusí mať na udržiavanie krvného tlaku požadovaný efekt.
Táto štúdia podčiarkuje dôležitosť zdravej stravy poskytujúcej odporúčanú dennú dávku horčíka a predstavuje stratégiu kontroly krvného tlaku. Dôležité je, že tohto množstva (368 mg denne) možno dosiahnuť zdravým stravovaním.
Doktor Yiqing Song k tomu uvádza: "Náš výskum podobne ako predchádzajúca štúdia naznačuje, že účinok horčíka na zníženie hypertenzie je viditeľný iba u ľudí s nedostatkom horčíka."
Z toho teda vyplýva, že udržiavanie optimálnej hladiny magnézia v tele môže predchádzať vzniku hypertenzie alebo pomáhať pri jej liečbe. Jedným z nedostatkov tejto štúdie bol malý počet účastníkov zahrnutých do jednotlivých analyzovaných štúdií a vyššia miera odpadnutých účastníkov. Štúdia, pri ktorých väčšina účastníkov vydržala až do konca, avšak vykázala výraznejšie zníženie krvného tlaku.
Horčík v potravinách
Horčík sa nachádza v zelenej listovej zelenine, strukovinách, orechoch, semienkach, celozrnných potravinách, niektorých raňajkových cereáliách a ďalších obohatených potravinách.